Türkiye’nin Otonomi Mücadelesi Siyasî İrade ve Toplum Arasında Mutlak Bir Eşgüdüm Alanı Olarak Türk Dış Politikasında Bağımsız ve Merkezi Bir Güç Olma Hedefi

Bu rapor, Türkiye toplumunun dış politika tercihlerindeki temel eğilimleri, Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonlara verilen desteği ve Donald J. Trump’ın Başkanlık dönemine dair algıları analiz etmektedir. Türkiye’nin dış politika eksenine ilişkin sonuçlar, halkın büyük bir kesiminin bağımsız bir güç olma arzusunu yansıtmaktadır. Türk–İslam dünyası ile angajman talebi ve millî güvenlik politikalarıyla paralel olarak bu eğilim, özellikle AK Parti ve MHP seçmenleri arasında güçlü bir şekilde vurgulanmıştır.

Aynı zamanda sınır ötesi operasyonlara verilen %57,9’luk destek, halkın terörle mücadelede kararlı bir duruş sergileme beklentisini ve Türkiye’nin otonom bir dış politika yürütme gerekliliğine olan inancını pekiştirmektedir. Dört yıl aradan sonra Trump’ın yeniden ABD Başkanı olması bir önceki dönemde izlediği politikaları hatırlatmaktadır. Türkiye–ABD ilişkileri bağlamında geçmiş dönemde yaşanan çalkantılar vatandaşın hafızasında tazeliğini korumaktadır.

Bu durum, ankete katılanların verdikleri cevaplar dikkate alındığında Türkiye kamuoyunun Trump yönetiminin Türkiye ile olan ilişkilerine görece temkinli yaklaştığı söylenebilir. AK Parti ve MHP seçmenleri, Trump’ın pragmatik ve müdahaleci olmayan yaklaşımını Türkiye’nin dış politika hamlelerini kolaylaştıran bir fırsat olarak görmüştür. Bu durum, millî güvenlik önceliklerine odaklanmış bir dış politika anlayışını benimseyen kesimlerin otonomi arayışıyla uyumlu bir vizyon taşıdığını göstermektedir.

Buna karşın CHP ve DEM Parti seçmenleri, Trump dönemini eleştirel bir perspektiften değerlendirmiş ve Batı ile daha entegre bir dış politika tercihine meyletmiştir. Genel olarak Türkiye’nin bölgesel liderlik, millî güvenlik ve bağımsız dış politika hedeflerinin toplumun önemli bir kısmında ortak bir değer olarak görüldüğü, ancak siyasî ve ideolojik farklılıkların bu algılara yön verdiği anlaşılmaktadır.

 

Abone Üye Membership Required

İçeriğin detaylarına yalnızca üyeler erişebilmektedir.

Üyelik Girişi

Abonelik işlemleriniz için genar@genar.com.tr eposta adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Görüşlerinizi Önemsiyoruz

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için fikir ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Paylaş

error: İçeriklerin izinsiz olarak kopyalanması engellendi.