GENAR Türkiye Raporu, bu sayısında ekonomi yönetimine güven konusunu incelemeye devam ediyor. Asgarî ücret artışları, toplumun geniş kesimlerini etkileyen önemli bir ekonomik mesele olarak uzun yıllardır önemini koruyor. Son dönemlerde yükselen enflasyon, asgarî ücrete yapılacak zamları daha da ön plana taşıdı. Bu kapsamda bu ayki araştırmada katılımcıların asgarî ücret artışlarıyla ilgili düşünceleri ve yeni asgarî ücret beklentileri ele alındı. Araştırma sonuçları, gelir grupları arasında düşünce farklılıkları olup olmadığını ortaya koymak üzere detaylı bir şekilde analiz edildi.
Enflasyon, bireylerin ve hane halkının alım gücünü şekillendiren çok boyutlu bir ekonomik olgudur. Hane halkının harcama kalemleri ve bu kalemlerin bütçelerindeki ağırlıkları, genel enflasyon oranlarının belirlenmesinde kullanılan standart kategorilerden ve ağırlıklardan farklılıklar arzedebilir. Bu bağlamda katılımcılara aile bütçelerini en çok etkileyen harcama kalemleri sorulmuş, sonuçlar detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Kendine özgü düşünce tarzı ve yaklaşımlarıyla dikkat çeken Donald J. Trump’ın ABD Başkanlığına seçilmesi, ülkenin ekonomi politikalarında yaratacağı değişiklikler açısından büyük önem taşıyor. Trump’ın farklı ve alışılmışın dışındaki yönetim anlayışının sadece ABD ekonomisine değil küresel ekonomiye de etki etmesi bekleniyor. Bu meyanda Trump’ın Başkanlığa seçilmesinin ABD–Türkiye ekonomik ilişkilerine nasıl etki edeceği sorusunu da katılımcılara yönelttik.
Kasım araştırması sonuçları, ekonomi yönetimine duyulan güven seviyesinde önemli bir değişiklik olmadığını, ancak toplumdaki görüşlerin giderek daha belirgin bir şekilde kutuplaştığını gösteriyor. En düşük güven skorlarına en genç ve en yaşlı yaş grupları sahipken bu durumun siyasî tercihlerle yakından bağlantılı olduğu dikkat çekiyor. Katılımcıların %59,6’sı asgarî ücrete %40’ın üzerinde bir zam beklerken yaş ilerledikçe bu beklentinin azaldığı, gelir seviyesi yükseldikçe daha yüksek asgarî ücret taleplerinin arttığı gözlemlenmiştir. Aile bütçelerinde gıda, konut ve eğitim gibi temel harcama kalemleri ön plana çıkarken bu kalemlerdeki yüksek fiyat artışları ailelerin genel enflasyonu daha yoğun hissetmesine neden oluyor. Son olarak Trump’ın Başkan olarak seçilmesinin ABD–Türkiye ekonomik ilişkilerine etkilerine dair düşüncelerin oluşmasında siyasî tercihler belirleyici bir rol oynuyor. Özellikle AK Parti ve MHP seçmenleri Trump’a yönelik daha olumlu bir bakış açısı sergilerken diğer siyasî parti seçmenleri arasında olumsuz algıların daha baskın olduğu görülüyor.
Abone Üye Membership Required
İçeriğin detaylarına yalnızca üyeler erişebilmektedir.