Türkiye Ekonomisi Üzerinde Suriye Etkisi

GENAR Türkiye Raporu’nun Ocak 2025 sayısında son dönemde Suriye’de baş döndürücü bir hızla oluşan yeni durumun Türkiye’ye muhtemel ekonomik etkileri ve Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasındaki rolü konu edinilmiştir. Özellikle ekonomiye duyulan güven, dış ticaret, konut piyasası ve işgücü dinamikleri gibi konu başlıkları raporun odak noktalarını oluşturuyor.

Ekonomi yönetimine duyulan güven her sayıda olduğu gibi bu sayıda da çalışmamızın önemli bir parçasıdır. Saha araştırması sonuçları, ekonomi yönetimine güvenin genel olarak düşük seviyelerde seyrettiğini ve 45-54 yaş grubunda bu güvenin daha da azaldığını göstermektedir. Güven seviyesinin bu durumu ekonomi yönetimi tarafından uygulanan ekonomi politikalarının sonuçlarının katılımcıların ekonomik beklentilerini henüz memnun edici seviyede karşılamadığına işaret ediyor.

Suriye’de iç savaşın sonlanması, sınır ticaretinden genel ticarete kadar geniş bir yelpazede Türkiye’ye çeşitli fırsat alanları açıyor. Araştırmamıza katılanların %46,5’i, Suriye ile ticaretin Türkiye için faydalı olacağını belirtirken bu konuda demografik ve siyasî görüşler arasında farklılıklar dikkat çekiyor. Eğitim seviyesi arttıkça katılımcıların daha net ve olumlu görüşler ifade ettiği görülüyor. Bu durum, eğitim düzeyinin ekonomik farkındalığa olan etkisinin bir göstergesi olarak yorumlanmalıdır.

Konut piyasası ile ilgili değerlendirmeler, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşüyle talepte azalmanın konut fiyatlarında düşüşe yol açabileceği düşüncesinin öne çıktığını göstermektedir. Katılımcıların %49,6’sı bu görüşü desteklerken bölgesel farklılıkların ve piyasa dinamiklerinin bu etkileri sınırlayabileceği göz ardı edilmemelidir.

İş gücü piyasasına ilişkin analiz sonuçları sığınmacıların dönüşüyle oluşacak ortamın olumlu olacağına yöneliktir. Katılımcıların %50’si bu durumun iş gücü dengesi üzerinde olumlu bir etki yaratacağını düşünüyor. Özellikle düşük gelir grubunun bu değişimin etkisinin daha belirgin olacağı görüşüne sahip olması, iş piyasasında rekabetin azalacağına dair beklentileri ön plana çıkarıyor.

Sonuç olarak GENAR Türkiye Raporu’nun Ocak 2025 sayısı, Suriye ile ticaretin yeniden canlanması ve sığınmacıların dönüşü gibi unsurların Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşması ile iş gücü ve emlak piyasalarına olumlu yansımaları olacağına dair görüşlerin kamuoyunda baskın hâle geldiğini gösteriyor.

Abone Üye Membership Required

İçeriğin detaylarına yalnızca üyeler erişebilmektedir.

Üyelik Girişi

Abonelik işlemleriniz için genar@genar.com.tr eposta adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Görüşlerinizi Önemsiyoruz

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için fikir ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Paylaş

error: İçeriklerin izinsiz olarak kopyalanması engellendi.