Bu rapor, TÜSİAD’ın Türkiye’nin ekonomik kalkınmasındaki rolüne yönelik toplumsal algıyı ticaret, algı ve iletişim konuları üzerinden analiz etmektedir. 1971 yılında sanayici ve iş insanları tarafından gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyete başlayan TÜSİAD’ın günümüz itibariyle 4500 civarında üye şirketi bulunmaktadır. Bu şirketler, ülkedeki özel sektör katma değerinin yarısını, enerji sektörü dışarıda bırakıldığında dış ticaretin yaklaşık %80’ini ellerinde tutmaktadır. Alan araştırmamızdan elde ettiğimiz bulgular, toplumda TÜSİAD’ın ticaret ve ekonomiye katkısına dair net bir kanaatin oluşmadığını, mevcut toplumsal algıların büyük ölçüde bireylerin sosyo–ekonomik ve demografik özelliklerine bağlı olarak şekillenmekle birlikte olumlu ve net bir tablo oluşturmadığını göstermektedir. Özellikle gençler, düşük ve orta gelir grupları ile yükseköğrenim görmüş bireyler arasında TÜSİAD’ın etkisine yönelik daha eleştirel bir bakış açısı dikkat çekmektedir.
Algıdaki bu farklılaşmanın nedenleri arasında TÜSİAD’ın kamuoyuyla olan iletişiminde yeterince kapsayıcı ve etkili bir dil kullanamaması öne çıkmaktadır. Toplumun çeşitli kesimlerine hitap edebilmek adına TÜSİAD, daha tarafsız, siyasetten uzak, destekleyici ve yapıcı, daha şeffaf ve erişilebilir bir iletişim stratejisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Rapor, bu doğrultuda TÜSİAD’ın kamuoyundaki algısını güçlendirebilmesi için üç temel öneri sunmaktadır: Birincisi, sosyal sorumluluk projeleri ve ekonomik kalkınmadaki somut katkılarının daha görünür hâle getirilmesi; ikincisi, gençler ve eğitimli kesimlerle daha doğrudan ve interaktif iletişim kanalları oluşturulması; üçüncüsü, toplumun farklı kesimlerini temsil eden daha geniş katılımlı bir diyalog ortamı sağlanmasıdır.
Sonuç olarak TÜSİAD’ın toplumsal algısını iyileştirebilmesi ve ekonomik kalkınmadaki rolünü daha etkili bir şekilde yansıtabilmesi için toplumun değişen dinamiklerine duyarlı ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir.
Abone Üye Membership Required
İçeriğin detaylarına yalnızca üyeler erişebilmektedir.